logo
hamburger
search-iconsearch-button

Zložka s tlačovými správami

close
Vo vašej zložke tlačové správy sa momentálne nenachádzajú žiadne súbory
Kliknutím na "Stiahnuť všetko" súhlasíte s našimi a .
18. apríla 2024

Grilovanie

Pripravte sa na grilovanie!

Rozváňajúca grilovačka v kruhu priateľov či rodiny je pre väčšinu jedným z najlepších spôsobov ako tráviť teplé mesiace. Na čo pri jej príprave nezabudnúť?
Srdcom gril párty je gril a príslušenstvo k nemu
Kvalitný gril je základom každej grilovačky. Či už preferujete
plynový
alebo na drevené uhlie, guľatý či hranatý. Nezaobídete sa však ani bez nástrojov na grilovanie.  Určite vám nebudú stačiť pomôcky, ktoré máte v kuchyni, ale potrebovať budete špeciálne
grilovacie náradie z ušľachtilej ocele
. Vhodnou pomôckou, ktorú dozaista oceníte je
univerzálny vozík
. Viete si naň odložiť či už spomínané grilovacie náradie,
sadu na krájanie
,
servírovacie podnosy
,
mažiar
, olej,  ingrediencie, bylinky, alobal,
utierky
,
kuchynskú chňapku
a iné veci potrebné ku grilovaniu a následne ho podľa potreby presunúť kamkoľvek sa vám bude hodiť. Pred grilovaním sa uistite, či máte dostatok plynu či uhlia, bez nich by to veru nešlo. Pred samotnou prípravou jedál nezabudnite gril rozpáliť.
Nepodceňte prípravu stolovania
Nenechajte nič na náhodu a nachystajte pre svojich blízkych svieže stolovanie. Základom grilovačky je okrem grilovaných pochúťok aj dostatočná zásoba nápojov, ktorú ocení pri rozhorúčenom grile aj samotný grilmajster. Neoddeliteľnou súčasťou stolovania by teda mali byť aj poháre, respektíve sada
karafy
pohárov
. Poďme ale pekne poporiadku. Ak už máte vyčistený stôl, prehoďte cez neho
obrus
alebo zvoľte štýlové
prestieranie v prírodnej
alebo
tmavohnedej farbe
. Následne nadekorujte
taniere
a príbor, ak budete grilovať steaky, odporúčame zvoliť
steakový
. Aby si mohli hostia jedlo dochutiť, nezabudnite na stôl pripraviť
koreničky
,
fľašu na olej
, prípadne iné dochucovadlá alebo
misu so šalátom
. Tie môžete umiestniť napríklad na
servírovací podnos
. Nezabudnite na papierové
servítky
a taktiež na sezónne kvetiny, ktoré dotvoria look stolovania. Hitom každej záhradnej párty budú dozaista štýlové doplnky z plastu - či už
sady
,
poháre
,
misy
alebo iné, ktoré nájdete v ponuke XXXLutz.
Grilujte ako šéfkuchár
Ak už máte nachystané všetko na samotné grilovanie a stolovanie, neodmysliteľnou súčasťou tej pravej „grilovačky“ je jedlo. Pokiaľ pripravujete steaky, výber mäsa je alfa-omegou. Či už zvolíte sviečkovicu, rib eye, entrecote, tomahawk alebo t-bone, bavette či rump steak kvalitný kus musí mať peknú jasnú farbu. Mäso sa kvalitným nožom krája v pravom uhle k svalovým pásom. Dvadsať minút pred grilovaním mäso osoľte  a soľ vmasírujte, čím prenikne do mäsa a neodstráni sa jeho šťava. Okorenenie je taktiež dôležité a má svoje pravidlá. Ideálne zmiešajte kvalitné hrubo mleté korenie spoločne so soľou a vtlačte ho do štruktúry mäsa. Korenie však môžete pridať aj počas grilovania. Najlepšou možnosťou je rozdrviť v mažiari lyofilizované korenie alebo čerstvo mleté biele korenie na čerstvo ugrilovaný steak. Počas prípravy nezabudnite na extra panenský olivový olej, cesnak a niekoľko čerstvých byliniek ako rozmarín či tymián.
3V - základné pravidlo grilovania ryby
Ak sa chystáte grilovať morské ryby ako z dovolenky, ich výberu by ste mali venovať taktiež veľkú pozornosť. Držte sa pravidla 3V: výber – ideálne je si vybrať rybu v rybárstve, tam je najväčšia pravdepodobnosť jej čerstvosti. Vôňa – ta by mala byť krásna svieža, žiaden rybací zápach. Vzhľad – oko ryby  nesmie byť zakalené, ale jasné a prezrádza jej stále živý vzhľad. Rybka je krásne červená, ružová alebo mierne fialová, za žiadnych okolností nie hnedastá. Mäso je pevné a pružné – pri dotyku prstom sa nesmie drobiť ani lámať. V rámci rýchleho a efektívneho grilovania šéfkuchári odporúčajú výber tuniaka či lososa. Nezabudnite, že vo vnútri má byť mäso surové. Griluje sa len rýchlo na povrchu, kde sa vytvorí chutná kôrka. Tuniak a losos sú tiež skvelou voľbou na surové carpaccio podávané napríklad na drevených servírovacích doskách, ktoré je mimoriadne chutné a ideálne na spoločné stolovanie pred posedením.
Vrchol gastronomického zážitku
Pri grilovaní nezabudnite na omáčky. Na tie si vyberajte čerstvé sezónne suroviny - napríklad z čerstvých byliniek môžete pripraviť lahodné pesto, ktoré môžete natrieť na mäso alebo ryby. Začnite s petržlenovou vňaťou, ančovičkami, koriandrom, mätou a cesnakom ako skvelým základom pre pesto. Pre nečakanú návštevu nakrájajte čerstvý chlieb a zmiešajte kvalitný olivový olej s kvetinovou soľou a kvalitným čiernym korením, chlieb následne namočte. Prípadne jednoducho zmiešajte nivu s trochou mlieka a vytlačte do nej citrón. Ak máte málo času, nakrájajte cibuľu a opečte ju v hrnci na oleji do zlatista, pridajte kvalitné čierne korenie, trochu červeného vína a smotany, chvíľu redukujte a na záver pridajte aj trochu hľuzovkového oleja - za pár minút budete mať fantastickú omáčku na steaky.

XXXLUTZ tlačový rozdeľovník

Chcete dostávať naše aktuálne mediálne správy automaticky e-mailom? Potom sa jednoducho prihláste k odberu.
Všetky polia označené * sú povinné
Kliknutím na „Prihlásiť sa na odber newslettera“ súhlasím s pravidelným zasielaním newslettera a aktuálnych tlačových správ od spoločnosti XLSK Nábytok s.r.o.(XXXLutz)  e-mailom. Odber newslettera môžem kedykoľvek zrušiť s účinnosťou do budúcnosti. Podrobnosti o zasielaní newslettera a ochrane osobných údajov nájdete v u spoločnosti XXXLUTZ.
© 2025 XXXLutz・XLSK Nábytok s.r.o. Galvaniho 11, Bratislava, 821 04
logo